Vejret, det ganske store areal – alene ydermuren strækker sig over ca. 2 km – og ikke mindre end 17 entrepriser og mange forskellige faggrupper med forskellige sikkerhedsrisici stillede krav til LBP’s koordinering og overblik.
”Det er usædvanligt med så mange håndværkere spredt ud over et så stort område på en gang. Hvis flere faggrupper er repræsenteret på samme arbejdsområde, defineres det desuden som fællesområde, og så er sikkerheden bygherres ansvar og dermed min som arbejdsmiljøkoordinator. Men hvem har så ansvar for hvad? Hvem skal rydde op, spærre af, sørge for sikre adgangsveje eller fjerne stilladser? Der havde vi heldigvis en god dialog med bygherre, Arbejdstilsynet og entreprenørerne, så vi klart fik afgrænset vores respektive ansvarsområder,” fortæller Anja Wissum.
”I mødet med håndværkerne har vi som udgangspunkt en spørgende indgangsvinkel snarere end en påduttende rolle. Vi forsøger at være konstant tilgængelige og forklare og begrunde, hvorfor og hvordan reglerne skal efterleves. Det handler om at have forståelse for den enkelte håndværkers arbejdsprocesser. Nogle regler er krakilske, og hvis de ikke rigtig giver mening i et konkret tilfælde, så skal de ikke i spil. For eksempel er det belastende for nakken at lægge gulv med hjelm på. Så nytter det ikke at sige, at der er hjelmpåbud i en hel bygning. Der må man lave undtagelser, hvis der altså ikke er en sikkerhedsrisiko for nedfaldne ting eller skarpe genstande at slå hovedet op i. Det er den pragmatiske tilgang, vi kommer med, Men det kræver også en del mere styring og koordinering, som kun er mulig, hvis man løbende er tilstede,” siger Anja Wissum.