”Det er især nyttigt til kortlægning af eksisterende bygninger og procesinstallationer, men også til kontroltjek af tegninger, så vi sikrer, at de passer med kundernes ønsker. At det er lavet as-built. I LBP er vi i forvejen gode til projektering og visuelle præsentationer. Men med RTC360 kan vi gøre det endnu nemmere for kunderne at se, hvad der skal ske, og hvordan bygninger og tekniske installationer kommer til at se ud. Vi kan også gå en virtuel tur sammen. Så bliver det pludselig meget lettere at gennemgå projektet end med traditionelle, flade tegninger. Samtidig minimerer vi risikoen for misforståelser. Og det gør projekteringen mere sikker,” forklarer Kristian Kronborg.
Muligheden for visuelle præsentationer og virtuelle rundvisninger har den fordel, at det er lettere at holde møder på tværs af landsdele eller landegrænser og i fællesskab gennemgå en bygning. Arkitekter, rørdesignere og andre faggrupper kan tegne alting i 3D og koordinere data fra RTC360 direkte i et tegneprogram. Det betyder, at man let kan se, om f.eks. rør eller ventilationsskakter kommer i karambolage med de eksisterende forhold. Desuden kan en god 3D-model bruges til instruktion af operatører – uanset om de befinder sig på den anden side af jordkloden.
RTC360’s såkaldte reality capture-teknologi har en målefrekvens på op til 2 mio. punkter pr. sekund. Den præcise 3D-opmåling betyder, at LBP og eventuelle underrådgivere ikke skal gå frem og tilbage mellem værksted og opmålingspunkt for at kontrollere og tilpasse, fordi alle data hurtigt er indsamlet. Det er en metode, som også er brugt på boreplatforme.
”Teknologien har den klare fordel for vores kunder, at nedetiderne kan forkortes markant. 3D-scanningen muliggør nemlig, at vi på kort tid kan lave detaljerede tegninger og tilpasse de elementer, der præfabrikeres hjemme på værkstedet. Det kan være særlige rørstykker eller andet, som skal passe på millimeter. Mange af vores kunder, især inden for medicinalindustrien, har rum, hvor vi måske kun har adgang en dag per halve år, og typisk under et nedluk. I de situationer kan det opgøres i kroner og øre, om man hurtigt kan opmåle et rum eller en hel bygning,” siger Kristian Kronborg.